Sunday, January 7, 2018

8.1.2018 - 14.1.2018

8.1.

Köttfärssås med grönsaker

(Du kan använda vilken pasta, spagetti, ris etc. du vill. Morotsspagettin är morötter rivna med en grönsakssvarv som skär morötterna i låååånga remsor :-D Du kan använda en vanlig rivjärn och riva morötterna längdvis, eller en äppelsvarv om du har en sådan, men i praktik är det rivna morötter och man behöver inte skaffa några extragrejor för att kunna äta det. Här är en recept på morotspasta, om du vill prova och hittar inte det färdigspagetterade :-D)

9.1.

Sötpotatissoppa

10.1.

Quinoasallad med rostade grönsaker, lax och rödlökskvarg
(Du kan använda vilka korn som helst, från bulgur till korn, även ris. 

11.1.

Ärtsoppa och pannkakor
Det är ett fint tradition, och värt att bevaras
Nu, om du har en sockerfri januari, ät färska bär till pannkakorna och lättvispad grädde utan socker. Det är överraskande mycket sötma i bären.
Här är recept på pannkakor på mandelmjöl, och en med fiberhusk (psylliumpulver) om du inte vill äta vetemjöl

12.1.

Ugnstekta kycklingben med coleslaw

13.1.  Tjugondag Knut

Om du har julgransplundring idag, gå och hämta inspiration från förra veckan.

Skinka- och blomkålspudding

1 1/2 liter blomkål
1/2 liter skinka, kassler eller överblivet fläskkött i tärningar
1 paket färskost (vad som helst mellan 100 och 150 g), osmaksatt, men du kan använda vilken smak du vill
2 dl naturell jogurt (jag använder den turkiska med full fetthalt, men du kan använda vad du vill - även andra syrade mjölkprodukter funkar som creme fraiche, gräddfil eller kvarg.)
2 msk parmesan
några skaft salladslök eller purjolök (om du tycker om smaken, givetvis.)
rivet ost tillräckligt för att täcka maten för gratinering (ungefär 2 dl)

Skär blomkålen i små buketter och koka. Var försiktig så att du inte överkokar blomkålet och se till att all vatten rinner av ordentligt. Vattnig blomkål är inte gott. Du kan undvika det genom att koka kålet i mjölk eller ånga det. Det går bra att använda fryst blomkål.
Rör färskosten smidig och blanda i jogurten, riven ost och skivad lök.
Blanda blomkålen, skinkan och såsen och häll i en smörjd ugnsform. Sprid riven ost överst.
Baka ungefär en halv timme i 180 grader, tills osten är gratinerad och såsen är genomvarm och bubblar.

Bjud med grönsallad.

14.1. 

Skomakarlåda, smörkokta morötter och brysselkål
Chokladmousse

No comments:

Post a Comment