Sunday, January 21, 2018

22.1.2018 - 28.1.2018

22.1.
Zuppa di lenticchie, riso e pomodoro
 Hacka i resten av söndagsmiddagen, om det finns några rester.

23.1.

Rotfruktsgratäng med svamptäcke

24.1.

Lax med honung, senap och nötter

400 g laxfilé
2 msk honung
2 msk senap
1 dl hasselnötter

blanda honung och senap och smörj fisken. Sprid på hackade hasselnötter. Baka i 180 grader för 20 minuter
Bjud med rotmos, ris eller kokta potatisar och creme fraiche, gräddfil, turkisk jogurt eller något annat syrligt mjölkprodukt. (I Norge givetvis med rømme, i Finland kanske med smetana.)

25.1.

Broccoli mac-n-cheese (eller makaronipudding med broccoli)

26.1.

Apelsingrillad kyckling

Sätt på ugnen på 220 grader
klä en ugnsplåt med bakpapper
Ta fyra matskedar honung och blanda med 1 msk sambal oelek, chilisås eller harissa. Om du inte använder sambal oelek, lägg i lite ingefära också.
Ha 3/4 kg småpotatis, som mandelpotatis (eller potatisklyftor) på pannan med olja och blanda.
Lägg 6 kycklingbitar (antingen bröst eller lår, hur du vill) på potatisen och sprid honungen över.
Salta och peppra.
Skiva en apelsin och ha skivorna överst på pannan.
Baka en timme eller tills potatisen är mjuk och saften på kycklingen är klar.

27.1.

Fully loaded baked potato soup eller fullt fylld bakpotatissoppa

Baka 4 bakpotatisar (45 minuter i 180 grader)
Stek en paket bacon i bitar i en gjutjärnsgryta. Ta ut baconet från grytan, och ha i 1 dl vetemjöl på baconfettet, och rör på tills du har en slät massa. Mjölet ska inte brynas.
Häll på 1 1/2 liter mjölk, lite i taget, och vispa hela tiden. Koka tills mjölken börjar tjockna, ungefär 15 minuter.
Gräv ut potatis från skalen och lägg i mjölken.
Blanda i 2 1/2 dl riven ost och krydda med peppar. Rör runt tills osten har smält. Kolla saltet. (Kom ihåg att du ska ha bacon på också)
Bjud med baconet, riven ost och creme fraiche.

(Du kan också, givetvis, äta riktiga bakpotatisar idag, dock är det mer sommar- och festmat för mig, och jag tycker om den här soppan, känns så slaskigt och lördagigt :-D)

28.1.

Älgfärsbullar i kryddsås med ostronskivling

strutar med lingongrädde
Du kan söta det med stevia och bjuda på med rostade nötter istället för våffelstrutar, om du vill skära ner kolhydraterna. Det är sista söndagen på januari och du kanske vill hålla det sockerfritt hela månaden ;-)

No comments:

Post a Comment