Sunday, January 14, 2018

15.1.2018 - 21.1.2018

15.1.

Chili con carne utan bönor men med en massa grönsaker :-D

16.1.
Den 16. januari är den internationella dagen för hett och kryddigt mat.
Idag ska man också uttrycka sin uppskattning om drakar :-D

Sötpotatisgryta med kikärter och chili

17.1.

Fiskgratäng

18.1.

Pasta rosso (eller ärtsoppa :-D)

19.1.

Kyckling med senap- och honungssås

20.1.
20. januari är "Cheese lovers' day" i USA.

Lasagne

Du kan ersätta lasagneplattorna med äggplanta eller zucchini skivat i remsor. (Då är det ju inte egentligen lasagne, för lasagne är namnet på pastasorten, och inte rätten.)
Kom ihåg att salta äggplantan och zucchinin innan du använder den: skiva eller skär grönsaker så som du vill använda dom, salta generöst med finsalt och låt stå i en durkslag för en timme. Skölj med kallt vatten och torka, och sen använd som det står i receptet.
Nu är det så att de är inte i säsong i januari, så det rekommenderas inte.
Sanningen är dock att du kan ersätta lasagneplattorna med vilka grönsaker som helst, som till exempel svenska rötter som är i säsong; potatis, kålrot, morot, lite rotselleri och palsternacka är också gott i. Det blir roligt och lite ovanligt när du skivar potatisen längdvis och inte breddvis så som vi brukar för potatisgratäng... du kan även använda bakpotatis för att få större "plattor", eller sötpotatis.
Det blir underbart gott med ostsås och köttfärssås med grönsakerna!
Det kanske blir lite längre baktid så att du får grönsakerna genomkokta. Smaka på, det gör inget om du stoppar in din sked i lasagnen, ostsåsen styvnar ju lite när maten svalnar, och det sluter igen alla sår du har satt på lasagnen :-)

21.1. 

Porterstek
Vintersallad med bovete och halloumi 
Om du bjuder på kokta potatisar eller klyftpotatis - hur lätt som helst att göra - så ha inte bovete och halloumi i salladen.

pannacotta - pannacotta är mjölkpudding, och du kan söta det med vad som helst; socker, honung, sötningsmedel, lönnsirap eller fruktpure. Bara ersätt sockret i receptet med något annat. Du kan till exempel göra bananpannacotta genom att ersätta sockret med ett par mosade bananer.


No comments:

Post a Comment