Friday, December 29, 2017

1.1.2018 - 7.1.2018

Efterrätten varje vardag är frukt. Se till att fruktskålen är full och tillgänglig, så att alla kan ta enligt behov och lust :-)Just nu är alla citrusfrukter, som apelsiner och clementiner i säsong, likaså äpplen.

Nyårsdagen

nyårsbrunch

- mimosa

- ladda upp med massa av frukt, speciellt citrusfrukter som är i säsong - bjud i alla fall färskpressat apelsinjuice och grapefrukt. Du kan bjuda på grapefrukthalvor, men du kan också lära dig att filea dem - det är utsökt gott! Man får fram sötman och saften utan att krossa fruktköttet, det är lättare att äta, och man behöver inte pyssla med de bittra hinnorna.


- se till att det finns jogurt och frysta bär så att du kan lätt fixa smoothies till alla.

Vintersmoothie med apelsin, lingon och ingefärahetta
Vintersmoothie med grapefrukt och honungsjogurt (Om du inte har honungsjogurt, ersätt det med vanligt och en matsked honung)
Vintersmoothie med frysta jordgubbar och morotsjuice
Vintersmoothie med ingefära och blandade bär
Grymt god vintersmoothie med smak av pepparkakor

- Mâchesallad med kallrökt lax, grapefrukt och avokado

- "ugnsabakade fattiga riddare eller brödpudding eller ja vet inte vad" - du kan använda lönnsirap att söta den med och bjuda på en fruktsallad.
(Ett tips: vi äter inte ändarna av rostbröd som rostbröd. Vi fryser in dem och när det finns nog, hackar vi dom i bitar och gör brödpudding av. Det gäller allt vitt bröd som blir över, även bullar. Jag tycker det blir godare fattiga riddare av fransk bröd än bullar, men ett par bullar slinker in i brödpudding utan att märkas.)

Linscurry med blomkål

2.1.

torsk med varm äpple- och kålsallad

3.1.

biffgryta med apelsin

4.1.

kålpudding

5.1.

vintergryta av rotfrukter

Trettondagen

Jag kan tänka mig det är många som plundrar julgranen idag.

Här är recept på plåtpizza
här en till

Bjud på en god sallad med frukt i, som den här med grönkål, apelsin och äpplen
Här är recept på en klassisk pizzasallad (strimlad vitkål i vinaigrette :-D)

7.1.

Renskavsgryta med lingon

Som söndagsdessert bjuds det sockerfritt fruktsallad. Gör en fruktsallad så som du brukar. Vi har i äpplen, apelsin, banan, päron, andra frukter enligt vad som finns i säsong, som kiwi just nu. Vi blandar även i nötter och russin.
Sen vispar vi grädde och ha i lite vanilj - inte vaniljsocker. Ingen socker överhuvudtaget, frukten är verkligen söta nog. Det blir som jordgubbar med grädde på sommaren, det behövs ingen socker.

No comments:

Post a Comment