Tuesday, September 27, 2011

Rosh Hashanah - det judiska nyåret

Imorgon är det Rosh Hashanah - det judiska nyåret. Vi ska ha pumpasoppa, högrev med ugnsrostade grönsaker och lite annat och äppelkaka.

Pumpasoppa

4 msk smör
2 medelstora lökar
1-2 krm chilipeppar
2 tl curry
1/2 korianderfrön
nypa cayennepeppar
1 1/2 l pumpa - antingen från en burk, rostad eller kokt
1 l kycklingbuljong
1/2 l mjölk
1 dl farinsocker
1 dl vispgrädde
-
rostade pumpakärnor för servering

Hacka lökarna och fräs i smöret tills löken är mjuk. Lägg i kryddorna och stek lite till.
Blanda i pumpa och kycklingbuljong. Koka 10-15 minuter. Mixa soppan slät.
Tillbaka på spisen, på låg värme. Blanda i sockret och längsamt mjölken och sen grädden. Smaka av, kolla saltet. Tillsätt grädde om soppan är för het.
Servera med lite rostade pumpakärnor på, och kanske en klick turkisk yoghurt.

Du kan baka den här jättegoda honungs-havrebrödet till.

Honung-havrebröd

3 dl kokande vatten
2 1/2 dl havregryn
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1/2 dl honung
2 1/2 dl grahammjöl
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölkpulver
1 pkt jäst

Mät havregryn, smör, salt och honung i en skål och häll kokande vatten på. Blanda och låt svalna.
Blanda i resten av ingredienserna och knåda till slät deg.
Låt jäsa tills degen har vuxit till dubbel storlek.
Smörj en lång brödform.
Knåda degen och forma till en rulle. Degen är ganska mjukt och kommer att fastna i händerna. Ta inte mjöl utan olja för att undvika det här. Lyft rulle i brödformen och låt den jäsa.
Värm ugnen till 180 grader. När brödet har höjts ungefär 3 cm över kanten av brödformen, grädda det, ungefär 45 minuter. Vakta den de sista 20 minuter så att den inte blir för mörk.

Man äter ganska ofta kyckling eller oxbringa till Nyåret.

Oxbringa är en bit av kött som nuvarande mals raka vägen till köttfärs, för det är en bit som kräver långkok, och människor tar inte tid till det. Vi lagar vår bringa i lergryta. Oxbringa är också en bra festrätt för det kan lagas i förväg - det är faktiskt bättre om man lagar den i förväg - så det finns färre saker att göra på festdagen.

bringastek

2 tl salt
svartpeppar
2 1/2 kg bit oxbringa, bog eller högrev
2 msk olja
3 lökar
300 g burk tomater
1/2 l rödvin eller köttbuljong
2 selleristjälkar
1 lagerblad
1 kvist färsk timjam
1 kvist färsk rosmarin
1 dl färsk persilja finhackad
6-8 morötter

Gnid bringan med salt och peppar. Stek i olja tills köttet får fin, brun yta. Under tiden, hacka löken och lägg i ugnsform, lergryta eller gjutjärnsgryta. Lyft köttet på löken, häll över tomaterna, vinet och kryddörterna.
Täck över och stek i 200-gradig ugn för ungeför 3 timmar. Ös ofta.
Efter tre timmar lägg i persilja och morötterna och stek tills morötterna är klara.

Låt köttet kalna. Skär bort synlig fett och skär i tunna skivor tvärs fiberna. Lägg köttet på serveringsfatet och häll skyn över. Värma i ugn för 45 minuter, om du vill ha din stek varm.

Du kan sila skyn om du vill, och reda den, igen, om du vill, men vissa tycker om de mosiga löket och morötterna i skyn.

- Du kan också steka löken.
- Ingefära är jättegott till oxkött.
- Jag tycker om frukt med kött, så vi lägger i äpplen och katrinplommon också. Då har vi inte med tomater. Du kan också byta ut vinet till cider. Jättegott!

Oxbringa med tzimmes, recept från Judiska församlingen


Apelsin-ingefära-kyckling

4 kycklingfiléer
salt och peppar
1 mst ingefära
2 msk olivolja
1/2 dl vit vin
1/2 dl gran marnier eller annat apelsinlikör
1 dl kycklingbuljong
2 msk honung
2 dl apelsinjos
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk riven apelsinskal
2 msk finhackad syltad ingefära
2 apelsiner i klyftor

Skär varje kycklingfilé itu längdvis.
Blanda salt, peppar och ingefära och strö över kycklingen.
Stek kycklingen i olja bara så att det får lite färg, lyft sen ur pannan.
Häll i vin, likör, buljong, honung, apelsinjos och färsk ingefära på pannan och koka tills du har lätt sirap. Lyft tillbaka kycklingen på pannan och koka ungefär 4 minuter. Vänd filéerna, strö på apelsinskalrivet och syltade ingefäran, och låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Lägg i apelsinklyftorna och värma dem.
Servera med ris.

Till efterrätt äppelkaka, tillexempel den här: saftig och tung äppelkaka eller Pimlis onyttigt goda äppelkaka

No comments:

Post a Comment